Prijavite se na naš Newsletter i ostvarite 5% popusta na prvu kupovinu
Besplatna dostava za narudžbe iznad 100 €
Prijavite se na naš Newsletter i ostvarite 5% popusta na prvu kupovinu
Besplatna dostava za narudžbe iznad 100 €
Osjećaj važnosti
Razvoj odgovornosti
Osjećaj važnosti
Razvoj odgovornosti

Kada se djeca penju, bilo na stablo ili vašu novu kožnu fotelju, oni razvijaju snagu, ravnotežu i rade na koordinaciji svojih pokreta. Penjanje razvija mišiće ruku i šake što je vrlo važno za razvoj istih.

Penjanje je također vještina koja zahtjeva strpljenje, organizaciju i spretnost. Sve to čini penjanje aktivnošću koja je vrlo poželjna i dobra za našu djecu. Da ne spominjem koliko smo se mi sami penjali u djetinjstvu u usporedbi s našom djecom danas.

Zato sljedeći puta kada budete u parku ili u šetnji šumom nemojte dijete držati za ruku, već se opustite i promatrajte svoje mladunče kako s lakoćom savladava prepreke ispred sebe.

Penjanje po stvarima mnogim je mališanima odlična svakodnevna zabava. Ponekad ih smatramo zbog toga nestašnima, ali ti je normalna razvojna stepenica.

Ako se i vaš dvogodišnjak voli penjati po stvarima te se najčešće ponaša kao mali majmunčić koji visi sa svega u kući ili u parku, bit će vam drago čuti da je to u stvari jako dobro – odnosno znak da raste i razvija se.

Razvoj propriocepcije i mapiranje

Djeca pritom razvijaju propriocepciju – odnosno osjećaj tjelesne svjesnosti. Na neki način mapiraju dijelove tijela i uče kako se njima koristiti na najbolji način.

Pročitajte još i: Dodatne aktivnosti za djecu

Proces propriocepcije započinje još i prije samog rođenja djeteta, kretanjem u majčinoj maternici. Fetus na neki način uči u utrobi ono što dvogodišnjak uči penjući se po naslonjačima i ormarima.

Proces mapiranja nastavlja se odmah po rođenju. Bilo da se beba igra zvečkom, siše dudu ili udara mamu nogicama dok doji, svaki od tih poteza pokazuje joj kakvu reakciju njezino tijelo izaziva i kako komunicira sa svijetom.

Potičite penjanje po stvarima

U sljedećem razdoblju dijete sve hrabrije istražuje svijet oko sebe. Zajedno s motoričkim sposobnostima raste i znatiželja. Zbog toga je dijete sve mobilnije i prikuplja sve više podataka. To mu nadograđuje koordinaciju i pojačava razvoj, a nama u stvari samo izgleda kao da se ono mora uzverati na svaku stvar koju vidi pred sobom.

Pročitajte još i: Zašto su dobre društvene igre?

Potaknite djetetov razvoj pružajući mu slobodu da se neometano kreće (naravno, pazite na sigurnost), znatiželjno istražuje i isprobava. Djecu je nužno ohrabriti da se osjete dovoljno samouvjereno za istraživanje. Budete li ih cijelo vrijeme opominjali na opasnost i govorili im što im se može dogoditi, samo ćete ih bezrazložno uplašiti.

Aktivnosti koje će pozitivno utjecati na proprioceptivni razvoj vašeg klinca su: penjanje, igranje plastelinom, puzanje, skakanje, trčanje, kotrljanje, puhanje mjehurića, žvakanje, bacanje i hvatanje, šutanje lopte i slično.

Penjanje po stepenicama

Ova vještina zahtijeva rad velike skupine mišića, snagu, ravnotežu. Puno djece nauči se penjati po stepenicama na način da se saviju prema naprijed i stave svoje ruke na stepenicu iznad njih. Kasnije napreduju te se počnu ili pridržavati za rukohvat ili vašu ruku, i to u dobi između 18 i 22 mjeseca.

Spuštanje niz stepenice uglavnom se prvo odvija na stražnjici, a silaziti po stepenicama s obje noge (prvo jedna na stepenicu, pa druga na istu) dijete će naučiti negdje nakon svog drugog rođendana.

Neka vam sigurnost bude prioritet, pa ako imate stepenice u kući, svakako ugradite gornja i donja vrata.

Penjanje
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice pristajete na naše Uvjete poslovanja.
Opširnije
Želite popust?
Pretplatite se na naše obavijesti i ostvarite 5% popusta na prvu kupovinu
PRETPLATI ME
Prihvaćam Uvjete korištenja